Betrap jij jezelf  wel eens op een dt-fout: zoals ‘ik wordt’. Lees hier waarom je dit fout schrijft en de fout zelfs bij controle mist.

Het overkomt veel mensen wel eens: woorden die hetzelfde klinken, schrijven we verkeerd. De meest voorkomende fout daarbij? Het door elkaar halen van (ik) word en (hij) wordt.

Schrijffout én eindcheckfout

Ergens in ons brein gaat er iets fout, waardoor we het verkeerd schrijven. Lopen we een tekst daarna nog eens helemaal door, dan is de kans ook groot dat we over de fout heen lezen.

Onderzoek naar oorzaak en oplossing

Belgen zijn slimmer dan hun imago doet vermoeden; verschillende Belgen van de Universiteit Antwerpen deden onderzoek naar bovenstaand fenomeen. Wat blijkt? We maken de fout, omdat onze hersens het snelst kiezen voor de woordvorm die het vaakst voorkomt. ‘Wordt’ komt het meest voor en dus keuren onze hersens bij snelle controle ‘ik wordt‘ al gauw goed.

Trap niet in de val

De enige manier om te voorkomen dat we die fout maken? Simpel: door een tekst eerst ‘gewoon’  te checken en daarna nogmaals, maar dan alleen op dit soort spelfouten. Verdelen we de aandacht en letten we op allerlei soorten fouten? Dan is de kans groot dat we door tijdsdruk al gauw denken dat het woord goed is gespeld: onze hersens zien immers een correct gespeld woord.

Lachen om taalfouten? Ga naar de pagina humor in taal.

Meer weten?

Lees hier de artikelen die de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen publiceerden:

 Wil je geen dt- of andere fouten? Dan kun je natuurlijk ook Partners in tekst vragen voor jouw eindredactie.

MENU