In ruim 13 jaar als tekstschrijver heb ik geleerd hoe je lezers makkelijker overtuigt. Drie elementen, wetenschappelijk bewezen succesvol, helpen daarbij enorm; elementen die je ook zelf makkelijk toepast.

 

Drie tips voor overtuigende teksten3 Tips voor Overtuigende teksten

 1. Weg met ‘worden’ 
 2. Schrijf zoals je spreekt
 3. Vervang feiten door gevoel

 

1. Weg met ‘worden’

Het woordje ‘worden’ maakt je zin passief, saai en onnodig lang. Haal je ‘m eruit, dan krijg je ineens een actieve zin, die de aandacht van je lezer veel beter bij de les houdt.

 

 • Loop jij hier warm van als je in Borne wilt wonen:
  “Er wordt voor gekozen de verstedelijking te concentreren in de netwerkstad Almelo-Borne-Hengelo-Enschede. Daarom worden er op Borns grondgebied omvangrijke bouwprojecten gepland.”
  (bboborne.nl)

 

2. Schrijf zoals je spreekt

Veel mensen zijn bang niet intelligent genoeg over te komen. Ze maken hun zinnen en woorden daarom onnodig moeilijk (zie ook filmpje). Maar als je met je buurman praat, doe je dat toch ook niet? Hou ’t dus simpel.

 

[pb_vidembed title=”” caption=”” url=” https://www.youtube.com/watch?v=FwiJcHJj104″ type=”yt” w=”255″ h=”191″]

 

 

3. Vervang feiten door gevoel

De liefde van de man gaat door de maag. Deze uitdrukking zegt ’t al: hij zet niet alle voordelen van zijn vriendin op een rij om de conclusie te trekken dat ze een goede keuze is. Nee, de man laat zijn gevoel spreken. Zo werkt het met kopen van producten of diensten ook. Bij mannen én vrouwen!

 

 • Wat koop je immers liever:
  Een nieuwe lamp aan ’t plafond? Of sfeer voor je huiskamer?

 

Meer weten over deze manier van tekst schrijven?

Lees de volgende tips:

 

Of laat Partners in tekst uw tekst overtuigend maken.

.

MENU